Skip to content

De eigenschappen van asbest

De schadelijke eigenschappen van asbest

Het is intussen breed bekend dat asbest enorm schadelijke eigenschappen heeft voor de gezondheid: het is een hoogst kankerverwekkend materiaal. Wat asbest extra gevaarlijk maakt, is het asbeststof dat bij afbraak vrijkomt. Deze bijna niet zichtbare asbestvezels zweven in de lucht en ‘besmetten’ met één verplaatsing van lucht (een deur die opent, bijvoorbeeld) een hele woning of omgeving. Wie dan onbeschermd inademt, heeft het schadelijke stof onherroepelijk binnen. De dramatische gevolgen laten zich vaak pas tientallen jaren later gelden.

Asbestvezels zijn microscopisch klein en komen onopgemerkt in de longen terecht. Daar veroorzaken ze asbestose of mesothelioom van het longvlies (= kanker op het vlies rond de longen). Maar liefst 85 % van de longvlieskankers is te wijten aan blootstelling aan asbest. Het is een vrij zeldzame ziekte die meestal rond de leeftijd van 60 jaar vastgesteld wordt. Het aantal gevallen neemt elk jaar toe en zal in 2020 een piek bereikt hebben. Daarna zal het aantal gevallen dalen, omdat het gebruik van asbest in België totaal verboden werd in 2001.

Vermoed je dat er asbest in jouw woning of je dak zit? De asbest-expert komt gratis langs! Neem contact op.

Waarom werd asbest dan zo lang gebruikt?

Ja, asbest heeft allerlei positieve eigenschappen. Dat is ook de reden waarom het zo lang op de markt is gebleven als product in voornamelijk – de bouwsector. Pas toen wetenschappers de desastreuze gevolgen op grote schaal konden aantonen, kon de productie en het gebruik van dit materiaal eindelijk verboden worden.

Dit zijn de positieve eigenschappen van asbest:

  • Onbrandbaar, hittebestendig, isolerend
  • Weerbestendig
  • Hoge slijtweerstand
  • Hoge trekweerstand, sterk
  • Goed bewerkbaar
  • Chemisch inert
  • Ongevoelig aan micro-organismen en ongedierte
  • Goedkoop!

Vermoed je dat er asbest in jouw woning of je dak zit? De asbest-expert komt gratis langs! Neem contact op.

Back To Top