Skip to content

Raar maar waar: asbest is een natuurlijk product. Het is een gesteente, met daarin een aantal specifieke mineralen die onbrandbare vezels hebben. Exact door die brandwerende eigenschap, werd asbest jarenlang – zelfs al sinds de oudheid – gebruikt voor een ruim gamma toepassingen.

Hoewel al in de jaren 1930 bekend was dat asbest ziekten veroorzaakte, werd pas in 2005 het enorm schadelijke effect van asbest op onze gezondheid ook wettelijk erkend. Zowel in België als in de rest van Europa werd vanaf toen definitief het gebruik en het op de markt brengen helemaal verboden. Het probleem met asbest is enerzijds de kankerverwekkende eigenschappen, maar wat het echt gevaarlijk maakt is het feit dat asbestvezels onzichtbaar klein zijn en je ze onopgemerkt kan inademen.

Heel wat gebouwen bevatten natuurlijk nog asbest, al dan niet verwerkt in asbestcement, leidingisolatie, vinylzeil, en nog veel meer toepassingen. Bij bedrijven geldt dan ook een strenge regelgeving, waarbij werkgevers verplicht een inventaris moeten opmaken van alles wat asbest bevat in hun bedrijf. Op basis daarvan komt er een beheersplan, dat dan weer de basis vormt voor de concrete stappen die nodig zijn om de asbest te verwijderen.

Maar ook voor particulieren bestaat er een strikte reglementering over het omgaan met asbesthoudende producten. Je kan dus niet zomaar asbest verwijderen, of herstel- en onderhoudswerken uitvoeren in asbesthoudende omgevingen. Afhankelijk van de werken moet je passende preventiemaatregelen in acht nemen – voor je eigen veiligheid en gezondheid, en die van je omgeving.

Twijfel je of je asbest hebt gevonden in je woning? Vragen over het verwijderen, afbraak en afvoer van asbest? Contacteer ons vrijblijvend.

Asbest & Uw Gezondheid

Asbest & uw gezondheid

Als asbest los komt of verslijt, komen er asbestvezels los. Het inademen van deze onzichtbare vezels, vormt een enorm risico voor de gezondheid.

Eigenschappen Asbest

Eigenschappen asbest

Asbest berokkent enorme schade aan de gezondheid. Toch werd het om haar talrijke positieve eigenschappen heel lang gebruikt. Lees meer.

Geschiedenis Van Asbest

Geschiedenis van asbest

Asbest heeft een lange geschiedenis. Duizenden jaren geleden gebruikten de oude Egyptenaren al asbestdoeken bij het mummificeren. Pas relatief recent werd het gebruik en de productie van asbest totaal verboden.

Waarin Zit Asbest?

Waarin zit asbest?

Asbest heeft meer dan 3500 gekende toepassingen: Golfplaten, dakbedekking, Vensterbanken, plantenbakken, Isolatie van leidingen, ketels
Thermische en akoestische isolatie, Vloerbekleding, gevelbekleding, tussenwanden, valse plafonds, Filters, textiel, brandwerende kledij, Verluchtingsbuizen en stortkokers, Dichtingskoorden en dichtingsringen, Lijmen, mastiek, siliconen, Onderlaag vinyl vloerbekleding

Hechtgebonden En Niet-gebonden Asbest

Hechtgebonden en niet-gebonden asbest

Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels gemengd met een andere stof, meestal cement of lijm. De asbestvezels kunnen bij losgebonden asbest makkelijker vrij komen, omdat ze niet in een ander materiaal zijn vastgezet.

Soorten Asbest

Soorten asbest

Het mineraal asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Er zijn verschillende soorten, onderverdeeld in serpentijnen en amfibolen. Serpentijnen hebben gekrulde vezels, de vezels van amfibolen hebben de vorm van staafjes en zijn gevaarlijker.

Back To Top